Загасны мах:
Залуу сайхан, толигор арьстай байя гэвэл загас¬ны мах идэхийг зєвлєе. Учир нь, загасны маханд арьсыг уян зєєлєн болгодог бодис бий. Япон эмэгтэйчvvд толигор цэвэрхэн арьстай байдаг нь vvнтэй холбоотой. Судлаачид єдєр бvр 100-200 гр загас¬ны мах идвэл долоо хоно-гийн дараагаас л нvvрний арьс мэдэгдэхvйц сайжирна гэдгийг зєвлєж байна.
Тахианы мах:
Арьсыг цайруулж, vсний єнгийг сэргээнэ. Тахианы маханд ядаргаа тайлах бодис бий тул тогтмол хэрэглэдэг эмэгтэйчvvд тамир тэнхээ сайтай байдаг. Мєн уураг, амин хvчил ихээр агуулагддаг тул хvний vс, арьс, хумсны эрvvл мэндэд ашигтай юм.
Гахайн мах:
Шингэц сайтай мах. Єєх нь амьтны гаралтай махны єєхтэй харьцуулахад царцдаггvй тул бие организмд хэрэгтэй. Гахайн мах ихэвчлэн хэрэглэдэг хvмvvсийн арьсны тослог нь тэнцвэртэй, vрчлээтэх нь бага, толигор байдаг. Нєгєєтэйгvvр, эмч нар тємрийн дутагдалтай хvмvvст гахайн мах идэхийг зєвлєдєг. Гахайн маханд тємрийн агууламж єндєр учраас тэр. Зэрлэг гахайн элгийг элэгний євчинд хэрэглэдэг гэдэг нь оргvй зvйл биш шvv.
Vхрийн мах:
Vхрийн маханд их хэмжээний цайр агууллагддаг. Иймээс тогтмол хэрэглэдэг хvний арьсны тосыг тэнцвэртэй байлгаж, бодисын солилцоог сайжруулж, царайг тань єнгєлєг, сайхан болгодог. Хэрвээ vхрийн махыг бєєрєнхий сонгинотой хольж идвэл нvд, хамрын орчмын арьс улайхаас сэргийлж чадна.
эх сурвалж: emch.mn