Орчин үеийн агаарын тээврийн нислэг хийж буй онгоцонд зорчигчиддоо хагас боловсруулсан бүтээгдэхүүн, зажлууртай хүнсээр дайлдаг: цагаан будаа, хүнсний ногоо, амттан, исгэлэн дарс. Харин хагас зуун жилийн тэртээ зорчигчдод хавч, хясаа төрөл бүрийн махан бүтээгдэхүүн санал болгодог байсан. “Lenta.ru” тэр үеийн эдийн засаг ангилалийн нислэг өнөөгийн бизнес-ангилалын нислэг хоёрын ялгааны талаар эргэн сануулж байна.
1. 1950 оны шинэ үйлчилгээ-огоцонд өглөөний хоолыг оронд нь
Арилжааны нислэг дөнгөж эхлэж байх тэр үед нислэгийн алтан үе гэж тооцогдож байсан- эелдэг сайхан үйлчлэгчид, эрч хүчтэй мөн найрсаг зорчигсод, аваарын дэргүй бас нэгдүгээр зэрэглэлийн үйлчилгээгүй болсон. 1950 –аад онуудад аялагчид эдийн засгийн эсвэл бизнес-ангилалын талаар ёстой төсөөлөөл ч үгүй байсан. Тэр үед бүгдэд нэг л-тансаг ангилал байлаа. Шөнийн нислэгийн үед танд ор гаргаж өгөх бөгөөд өглөөний хоолыг оронд чинь өгнө. Зарим өрөөнүүдийг зургаар чимсэн байдаг.
2. SAS Нисэх компаний үйлчлэгч амтатнаар дайлж байна
Үдээс хойш төрөл бүрийн амтатнаар зорчигчидоо дайлж байна. Нислэгийн төгөсгөл үед-шампанск болон конъяк өгнө. Үйлчлүүлэгчидийн ярьсанаар хүмүүст хөгжим эсвэл кино огт хэрэггүй байсан учир нь тэд хоол идээд огт завгүй байдаг гэжээ.
3. Үдийн хоол-голцуу хавч, төрөл бүрийн ногооны зууш
Нисгэгч нарын ердийн нэг ажил нь аялагчидын дунд чөлөөтэй явж элдэвийг ярьж, тэдэнтэй хөгжилтэй ярилцана. Тэр жилүүдийн PR нь: хөлгийн дарга хүмүүсүүдэд нислэг хэвийн тэгээд аюулгүй болох талаар биечлэн үнэмшүүлнэ. Ер нь маш чөлөөтэй ямар нэг албадлага байгаагүй: томчууд солоноор зугаална, ууна, тамхи татна мөн хүүхдүүдтэйгээ тоглоно.
4. Нислэгийн үйдчдэгч зууш сонголтыг санал богодог
“аялалын явцад болор, шаазан, мөнгөн эдлэл дээр өдрийн хоол, вино “мадера” мөн кофе тэр ч бүү хэл хэд хэдэн төрлийн үдийн хоол өгдөг”-гэж British Overseas Airways Corporation –д ажилладаг онгоцны үйлчлэгч Барбара Халберт ярьсан.
5. Туслах тогооч зорчигчдод далайн бүтээгдэхүүн өгсөн
1950-д онд онгоцны зөөгч нар тэргэнцэр дээр хямд үнтэй жүүс, хагас боловсруулсан бүтээгдэхүүнтэй шахцалдан яюдаггүй байсан. Тэр үед туслах-тогооч маш том цар тавиур дээр төрөл бүрийн хоол, олон төрөлийн зууш, янз бүрийн жимс санал болгоод үзүүлж байдаг юм.
6. Air New Zealand нисэх компаний өдрийн хоол
Нислэгийн үеийн нэг онцлог тансаг зэрэглэлийн өрөөнөөс гадна тамхины өрөөтэй байсан. Учир нь онгоцонд хэдийгээр тамхи татах болон татдаггүй тусгай салонтой ч аялагчид тамхины хүчтэй үнэр, утаанд дургүйцлээ илэрхийлдэг байсан.
7. Air France 747 First Class, 1969
Агаарын хөлгүүд нь яг л тансаг зоогийн газрыг санагдуулахаар адилхан бөгөөд үйлчлэгсэд нь цагаан өнгийн зангиа өмссөн цагаан костюмтайгаар жуулчидад амттай хоолыг нь өгдөг. Үйлчлэгч нарын гадаад төрхийг хатуу шалгуураар авдаг байсан. Тэд бүгд үзэсгэлэнтэй кино одуудтай төстэй цэвэрхэн харагддаг байсан. Нислэгийн компаниуд тэдний жин гэр бүлийн байдал учир нь: зорчигсод зөвхөн ганц бие бүсгүйгээр үйлчлүүлэхийг үгүйсгэхгүй байсан.
8. SAS нисэх компани онгоцны өдрийн хоол
Тэр үед ганц дутагдал нь өндөр үнэ, аюулгүй байдлын түвшин доогуур байсан. Нисэх онгоц шуугиан чимээнд өртөх магдлал ихтэй, тэгээд ч салонуудад хурц өнцөгтэй зүйл ихтэй, болор аяганууд байнга унана.
9. Economy class 1960’s-to 1970’s
1960-аад оноос бизнес-ангилал гарч ирсэн ч үйлчилгээний чанар өөрчлөгдөөгүй юм.
10. Онгоцны салонд гэр бүлийн өдрийн зоог
Онгоцонд суудлын болон тэдгээрийн хоорондох зай чөлөөтэй, суудлын хоорондох барагцаалбал 86 сантиметр. Зорчигсод ширээн дээр хөзөр, шатар тоглож болох бөгөөд эсвэл сонин уншиж, хөлөө чөлөөтэй жийгээд сууж болно. Орчин үеийн онгоцонд хөл нугараастай, шахцалдсан өнөөдрийн тогтоосон хэмжээгээр суудлуудын хоорондох зай 78 сантиметрээс илүүгүй байх ёстой.
11. Мастер-тогооч онгоцонд хоол бэлтгэнэ
Жуулчлагчдад өдрийн хоолыг онгоцонд мастер-тогооч бэлтгэж, виног сонголтоор өгнө.
12. Delta Airlines нисэх компани онгоцонд зорчигсод болон онгоцны үйлчлэгчид
Одоо бол зорчигсод онгоцонд тарган туранхай ч хамаагүй богино болон урт ханцуйтай цамц, шорт, спортын хувтастай явдаг. Урьд өмнө үнэхээр ондоо байсан: зорчигсод онгоцонд хамгийн сайхан гоёлоо өмсдөг. Эрэгтэйчүүд сайхан хослолтой, эмэгтэйчүүд өндөр өсгийтэй тэгээд даашинз энгэртээ сувд-нислэг үнэндээ баяр ёслолтай адилхан төвшинд үнэлэгддэг байлаа.
Ц.Пүрэвдорж