Өнөөдөр би та бүхэндээ нэгэн мэдээллийг хүргэе гэж бодлоо. Энэ юу вэ? гэхээр ХӨГЗ юм. Учир нь маш олон хүн хөгзтэй ааруул хүнс хэрэглэж байна, мөн хөгзөрсөн саванд ундны усыг удаан байлгаж байгаагаан мэдэхгүй хэрэглэж байна. Энэ нь хорт хавдрын хамгийн том шалтгаан болохыг харвардын их сургуулиин эрдэмтэд 2006 онд дэлхий даяаар мэдээлсэн байдаг. ХӨГЗӨНД агуулагдах АФЛОТОКСИН хэмээх хор нь хүний биеийн дархлалын тогтолцоонд Декомбинсаци болгож хавдрын эсийн програмчлагдсан үхлийг саатуулж хяналт замбараагүй үржих боломжийг олгодог цорын ганц аюултай хор юм. Тийм учираас хавдар өвчнөөс хамгийн түрүүнд сэргийлэх арга бол.
1рт Хөгзөрсөн ааруул ээзгий хэрэглэхгүй байх
2рт Хөгзөрсөн байх магадлалтай жимс ногоо болон хуурай идэж уух зүйлийг хэрэглэхгүй байх
3рт Хөгзөрч байсан сав суулгийг ашиглахгүй байх
4рт Ундны усыг хуванцар саванд хадгалахгүй байх
5рт гэр оронд байнга өглөө оройд цэвэр агаарыг нэвтрүүлж байх буюу аль болох чийгтэй байлгахгүй байх
6рт Хоносон хоол ундыг хэрэглэхгүй байх хөгз үүсч эхэлдэг учираас
за энэхүү мэдээллийг олонд түгээхийг хүсэж байна учир нь монголчууд бид хавдар өвчний нас баралтаар дэлхийд 1рт бичигдэж байна.