Өдөр бүр 45 мянган хүнд эрүүл зөв амьдралын тухай зөвлөгөө, мэдээ мэдээлэл хүргэж, нийгмийн хурдацтай амьдралд хөл нийлүүлэн яваа бүсгүйг Бодьхүүгийн Аззаяа гэдэг. Тэрбээр хоол зүйч, зохистой амьдралын хэв маягийн дасгалжуулагч мэргэжилтэй. Харин 45 мянга гэдэг тоо бол түүний фейсбүүк хуудас дахь дагагчдын тоо юм. Бодьхүүгийн Аззаяаг ирэх есдүгээр сард “Зөв зоогло, сайхан амьдар” сургалтаа зохион байгуулах гээд завгүй явахад нь түүнтэй эрүүл зөв хооллолтын талаар ярилцлаа.
-Юуны өмнө та манай уншигчдад өөрийгөө танилцуулна уу?
-Сайн байцгаана уу? Өглөө.Мн сайтын уншигчдад энэ өдрийн мэнд хүргэе. Намайг Бодьхүүгийн Аззаяа гэдэг. Мэргэжлийн хувьд гэвэл хоол зүйч, зохистой амьдралын хэв маягийн дасгалжуулагч мэргэжлээрээ ажилладаг. Монголдоо Их сургуулиа төгссөнийхөө дараа Ирланд улсыг зорьж Institute Of Health Sciences-ыг хоол зүйч, зохистой амьдралын хэв маягийн дасгалжуулагч мэргэжлээр төгссөн.
Монголчууддаа хүргэх миний туйлын зорилго бол дэлхийн хамгийн сүүлийн үеийн эрүүл мэнд, хоол зүй, шим тэжээлийн судалгаан дээр үндэслэгдсэн мэдлэг мэдээллийг Монгол ахуйтайгаа холбоод аль болох ойлгомжтой, туйлшралгүй, тэнцвэртэйгээр эерэгээр хүргэх зорилготойгоор ажиллаж байна даа.
-Та ирэх есдүгээр сарын 21-ний өдөр бүсгүйчүүдэд зориулан “Зөв зоогло, сайхан амьдар” сургалтыг зохион байгуулах гэж байгаа. Таны сургалтад суухыг хүсч буй бүсгүйчүүддээ зориулан сургалтынхаа талаар дэлгэрэнгүй мэдээлэл өгнө үү?
-Миний сургалтаа хийх болсон шалтгаан маш энгийн. Миний бие хоёр хүүхдийн ээж болсныхоо дараа хүүхдүүддээ өгч буй хоол хүнс шим тэжээллэг тэдэнд хэрэгтэй зүйлсийг өгч буй эсэхдээ эргэлздэг, зохих зохихгүй хоол хүнс болно болохгүй буруу зөв нь мэдэгдэхгүй ойлголтуудад төөрөгдөн ихээхэн бухимддаг байсан. Энэ бүхнээс гаргалгаа хайна хоол хүнсэндээ анхаарлаа хандуулан, суралцсан зүйлсээ хэрэгжүүлээд эхлэхэд эрч хүч сайжирч ядралт багассанаас гадна олон зовиур ангижирч эхэлсэн. Тиймээс надтай адил асуудлуудтай тулгарч буй ээжүүд байгаа байх гэж бодон тэр хүмүүст байж болох гарц гаргалгааг нэг доор илүү цэгцтэйгээр ойлгуулж харуулахыг, мөн тэдний амьдралдаа хийж хэрэгжүүлж болох зүйлс алхмууд нь өөрсдөд нь тодорхой болгохыг зорьж буй сургалт юм.
Сургалтаараа цусан дахь сахар бидний идсэн хоол хүнстэй холбоотой хэрхэн хэлбэлздэг , бидний эрч хүч, эрүүл мэнд, аз жаргалтай байдалд хэрхэн нөлөөлдөг. Мөн хоол хүнсээрээ тэнцвэржүүлснээр чихрийн шижин хам төрөл хоёр болон бусад өвчлөлөөс хэрхэн сэргийлж болох ба амьдарч буй өдөр бүрээ хэрхэн арай илүү эрч хүчтэй, баяр баясалтай өнгөрүүлж болох талаар суралцдаг.
Тэнцвэржүүлэх хоол хүнс нь нүүрс ус, өөх тос, уураг зэргээс бүрдэнэ. Тэдгээрийн төрөл, гарал үүсэл, хэр хэмжээ, үйлдвэрлэл боловсруулалтын явцад юу болох зэрэг олон талаас нь шинжлэх ухаанч байдлаар харж сурах мэдлэгтэй болгохоос гадна, анхаарах зүйлсээ суралцан олон эргэлзээтэй асуултууддаа хариулт авдаг.
-Эрүүл зөв хооллолтыг хүмүүс амтгүй эсвэл хэт үнэтэй байдаг мэтээр ойлгодог. Мэргэжлийн хүний хувьд эрүүл хоол гэдгийг тайлбарлахгүй юу?
-Хүн болгон, улс үндэстэн болгоны хооллолтын талаарх мэдлэг, ойлголтууд өөр өөр байдаг.
Эрүүл хооллолтыг энгийнээр тайлбарлавал хүртэж буй олон төрлийн хоол хүнснээсээ өөрийн бие физиологийн хэрэгцээг хангахуйц шим тэжээл амин дэм, эрдэс бодисоо авч чадсанаар бие эрүүл, эрч хүчтэй, сэтгэл амгалан байхыг хэлж болох юм. Шим тэжээл арвин хоол хүнсэнд ихэвчлэн боловсруулагдаагүй, байгалийн бүтэц хэлбэрээ их алдаагүй, шинэхэн, шим тэжээлээр баялаг хоол хүнс багтана. Үүнд боловсроогүй үр тариа, самар, байгалийн жимс жимсгэнэ, олон төрлийн ногоо, гэмтээгүй өөх тос, уламжлалт аргаар боловсруулсан сүү цагаа идээ, зөв зохистойгоор үржүүлсэн малын гаралтай бүтээгдэхүүнүүд орно.
Үргэлжлэлийг энд дарж уншина уу