“Улаанбаатар хот орчмын мах, сүүний фермүүдийн эрүүл ахуйн нөхцөлийг тодорхойлж, илэрсэн бичил биетний антибиотикт мэдрэг чанарыг үнэлэх нь” сэдэвт судалгааны үр дүнг талбарын тархвар судлалын 13 дах кохортын төгсөгч Я.Давгадорж танилцууллаа.
- Хутга, бандан болон мах нядалгааны газрын ажилчдын гарын арчдас
Сүүний судалгааг хийхдээ:
- Сүүний танк, саалтуур, саальчны гарын арчдас болон бусад тоног төхөөрөмжөөс сорьц авахад зарим төрлийн антибиотикт тэсвэртэй нян илэрсэн байна.
Дээрх судалгааг 2023 онд гүйцэтгэсэн бөгөөд сорьц цуглуулах үйл ажиллагаа 14 хоног, лабораторийн шинжилгээ 15 хоног үргэлжилжээ.
Улмаар цугларсан дата мэдээлэлд үндэслэн судалгааг нэгтгэн дүгнэснийг хэлсэн юм.
Малын гаралтай хүнсний бүтээгдэхүүнийг бэлтгэхэд анхаарах асуудлын талаар түүнээс тодрууллаа.
Тэрбээр “Энэхүү судалгаа нь талбарын тархвар судлалын 13 дахь кохортын бүлгийн ажил.
Сүүлийн үед антибиотикт тэсвэртэй буюу антибиотик хэрэглэсэн ч устдаггүй нянгууд илүү их оношлогдож, илэрч байгаа. Тиймээс мах, сүүнд энэ төрлийн нян байгаа эсэхийг судлахаар хүн, мал эмнэлэг, зоонозын өвчний чиглэлээр суралцагчид хамтран судалгааны ажлыг гүйцэтгэхийг зорьсон.
Харьцуулсан судалгааг хийхдээ гар аргаар мах нядалдаг үйлдвэр болон мах борлуулдаг зах худалдааны төвүүдээр явж ажилласан.
Сүүний үйлдвэрийн фермийн тухайд саалтуураар саадаг болон гараар саадаг үйлдвэрүүдийг сонгож, сорьц дээж цуглуулсан юм.
Дээр дурдсанчлан
- саальчин болон мах нядалгааны газрын ажилчдаас гарын арчдас авч
- бандан бусад тоног төхөөрөмж
- сүү, махнаас нь дээж аваад шинжилгээ хийсэн байгаа” гэв.
Мах, сүүний шинжилгээний үр дүн:
Гар аргаар нядалдаг махны үйлдвэрийг судалгаандаа хамруулах гэсэн боловч биднийг судалгаа хийх үед нядалгааны үйлдвэрүүд зогссон байсан.
Иймд махны жижиглэн худалдааны том захуудаар явж, сорьц цуглуулсан. Зах худалдааны төвүүдийн хоёр бандангийн сорьсноос E.Coli, Staphyloccus spp илэрсэн. Мөн хутганы сорьцоос E.Coli илэрсэн.
Ялангуяа зах, худалдааны төвүүдэд жижиглэнгийн мах борлуулж буй газруудын хутга, банданд бохирдол ихтэй гарч байсан. Иймд хүний оролцоо багатай, шат дамжлага нь автомат байвал бохирдол бага байна.
Хүний оролцоо их тусмаа бохирдол ихсэж байгааг анхаарах нь чухал гэдгийг Талбарын тархвар судлалын 13 дах кохортын төгсөгч Я.Давгадорж хэллээ.
Эх сурвалж: ikon.mn