Өглөөний цай бол хамгийн чухал хооллолтын нэг билээ.
Бид өглөөний цайнаас эрүүл мэндэд тустай олон амин дэмүүдийг авдаг. Тэгвэл эрүүл мэнддээ анхаарал тавьж, зөв хооллолтыг дэмждэг уншигч танд өглөөний цайны ач тусын талаар энэ удаагийн зөвлөгөө буландаа онцолж байна.
Эрүүл байх, зөв хооллолтын үндэс нь өглөөний цайг “тогтмол” уухаас эхэлдэг. Тухайлбал, өглөөний цай уух нь бодисын солилцоог эрчимжүүлнэ, цусан дах сахрын хэмжээг тогтмол хэмжээнд байлгах ач тустай. Мөн өдрийн эрч хүч, уураг тархины үйл ажиллагаа өглөө юу идэж ууснаас ихээхэн хамааралтай. Зохистой хооллолтын зөвлөмжид зааснаар өглөөний цайгаар өдрийн нийт илчлэгийн 20-25 хувийг авах ёстой гэж зөвлөдөг. Шимт бодисоор баялаг өглөөний цай нь хүний бие махбодыг хэрэгцээт тэжээлийн бодисоор хангаж, эрч хүчийг өгч, тархины үйл ажиллагааг сэргээж, ажлын бүтээмжийг дээшлүүлж, эрүүл мэндийг хэвийн байлгадаг гэх мэт олон давуу талтай.
Өглөөний цай тогтмол хэрэглэхийн ач холбогдол:
-
Тархины үйл ажиллагааг сайжруулна
-
Бодисын солилцоог эрчимжүүлнэ
-
Энергийн түвшнийг нэмэгдүүлнэ
-
Ажлын бүтээмж дээшилнэ
-
Биеийн жингээ барих, жингээ бууруулахад тустай
-
Чихрийн шижин, зүрх судасны өвчнөөр өвчлөх эрсдэлийг бууруулна
-
Эрүүл хооллолтын үндэс болно
Өглөөний цайнд хэрэглэвэл зохих хүнс:
-
Өглөөний цай нь ходоод гэдсийг механик, химийн цочролоос сэргийлсэн, шингэц сайтай тэжээллэг байх ёстой.
-
Гурил, гурилан бүтээгдэхүүн (хөх тарианы хар гурилын талх, бүхэл үрийн гурилын талх, хивэгтэй талх түлхүү хэрэглэх )
-
Сүү сүүн бүтээгдэхүүн ( исгэлэн биш шинэ тараг, хоормог, аарц, аарцны ундаа гэх мэт)
-
Шинэхэн ногоо, ногооны салат, ногооны зутан
-
Жимс жимсгэнэ, жимсний шүүс, жимсний чанамал
-
Өндөг
-
Ус уух ( зөгийн балтай, лимонтой)
Өглөөний цайг алгасах нь ямар хор уршигтай вэ
Маш олон хүн амжихгүй, жингээ барьж байгаа гэх шалтгаанаар өглөөний цайгаа уудаггүй. Удаан хугацаагаар өглөөний цайгаа уухгүй байснаар ходоод гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөн аажмаар буурч, эцэстээ өтгөн хаталт үүсэж цөсний чулуу үүсэх нөхцөлийг бүрдүүлдэг байна. Мөн анхаарал төвлөрөх нь багасах, ажлын бүтээмж буурах, дархлаа сулрах, жингийн илүүдэл, таргалалт, зүрх судасны өвчин, ходоод гэдэс, чихрийн шижин өвчинд өртөх зэрэг эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг. Иймээс та эрүүл амьдралыг эрхэмлэж, аливаа өвчнөөс өөрийгөө сэргийлж, гэр бүлээрээ өглөөний цайгаа тогтмол ууж заншаарай.