Монгол улсын инфляцын өнөөгийн нөхцөл байдлын талаар Монголбанкны Мөнгөний бодлогын газрын захирал Б.Баярдаваа сэтгүүлчидтэй өнөөдөр уулзаж, танилцууллаа.
Тэрбээр “Инфляц өнгөрсөн оны дунд үед 16.6 хувьтай байсан. Одоогоор 11.3 хувь болж буурч байна. Үүнд дотоодын хүнс 36 хувь, импортын хүнс 6 хувийг, импортын бараа 36 хувийг, дотоодын бараа үйлчилгээ 22 хувийг эзэлж байгаа.
Мах, гурил, хүсний ногоо гэсэн барааны үнэ огт буурахгүй байгаа бөгөөд дотоодын хүсний инфляц 27-28 хувийг бүрдүүлдэг. Энэхүү инфляц нь өрхүүдийн хэрэглээ, орлогод бодит нөлөө үзүүлнэ.
Махны үнэ сүүлийн гурван сар харьцангуй өссөн бөгөөд сүүлийн сарын инфляцын 50 хувийг дангаараа бүрдүүлсэн. Мөн гурилын үнэ өсөхөөр түүнийг дагасан бүтээгдэхүүний үнэ өсдөг
Хүнсний ногоо жилд 40-50 хувиар, мах махан бүтээгдэхүүн 0-20 хувиар үнэ нь хэлбэлзэж байдаг. Ийм хэлбэлзэлтэй тохиолдолд инфляц тогтворжиход хэцүү болж байгаа юм.
Инфляцын түүхэн хугацааны задаргаанд шинжилгээ хийгээд үзвэл 4-5 бүтээгдэхүүн 40-50 хувийг бүрдүүлдэг. Тухайлбал, мах, хүнсний ногоо, шатахуун, сүү гэх мэт.
Улирлаас шалтгаалж нийлүүлэлтийн доголдлоос үүссэн үнийн савлагаануудыг бодлогын хүүгээр засварлах боломжгүй. Тухайн салбар нь өөрөө хөгжих ёстой. Жишээлбэл, намар хураасан мах, ургацууд хаврын улиралд чанараа алдахгүй хэрэглэгчдэд хүрдэг байх шаардлагатай” хэмээн ярилаа.