1. Брокколи болон цэцэгт байцаа
Брокколиг би хүүхдийн хоолонд хийх зорилгоор жижиглээд эсвэл блэндэрдээд мөсний саванд хийн хөлдөөдөг байлаа.
Их хэмжээгээр хөлдөөхөөр бол бланчдах буюу шалзлах арга хамгийн сайн бөгөөд удаан хадгалахад тохиромжтой. Хүйтэн усанд сода, давс болон өөрийн зориулалтын бодисоо хийн хэсэг байлгаад ишнээс салгаад бэлдэнэ. Ойрын хугацаанд идэх бол хуурай болгоод жижиглэн хэрчээд хавтгай зүйл дээр тавиад хөлдөөсний дараа савлаад вакуумдаад иднэ.
Олон сараар хадгалах бол угааж цэвэрлэсний дараа шалзлах буюу 2 мин халуун усанд чанаад гаргаж ирээд шууд мөстэй хүйтэн усанд сойж болголтын процессийг механикаар зогсоох хэрэгтэй. Шалзалсан ногооны өнгө маш гоё тод бгаа нь шим тэжээлээ алдаагүйг илтгэж бгаа юм. Салфетка эсвэл цэвэр даавуун дээр тавьж усгүй болгоод уутандаа вакуумдаад хадгалахад хавар болтол яах ч үгүй юм.
2. Амтат чинжүү
Амтат чинжүүг багаар хүнсэндээ хэрэглэхдээ хөргөгчиндөө манай зориулалтын хуванцар саванд хийэ бусад жимс ногооноос тусгаарлаад хадгалахад 7-10 хоногтоо яах ч үгүй гоёоороо хадгална.
Харин ихээр хөлдөөж хадгалах шаардлагатай бол цэвэрлээд үрнээс нь салгаж угаагаад нарийхан хэрчээд дэлгэж хөлдөөгөөд хөлдөөсөн хойноо вакуум уутандаа хийвэл хоорондоо нийлэхгүй гоё хөлддөг. Нарийн ногоонуудаас шалзлахгүй шууд хөлдөөж болдог ногоо бол амтат чинжүү. Гэсгээхгүй шууд хэрэглэнэ.
3. Өргөст хэмх
Өргөст хэмхийг хамгийн удаан хадгалах боломж бол мэдээж даршлах бдаг. Даршлах аргийг энд заагаад яахав. Шинээр нь ахиухан авсан үедээ цаасан салфеткатай тусгаарлаж хуванцар савандаа хийж хадгалаарай. Илүү удаан хадгалах бол мөн хөлдөөж болно. Дуртай хэрчилтээрээ хэрчээд дэлгэж хөлдөөсний дараа вакуум уутандаа хийгээд вакуумдаад хадгална. Ус ихтэй ногоо тул аль болох удаалгүй идээрэй. Энийг гэхдээ туршиж үзээгүй ч ингэж хадгалж болдог л юм бна.
4. Улаан лооль
Улаан лоолийг бусад жимс этилэн хий ялгаруулдаг ногооноос тусгаарлаж хвунацар исавандаа хийж хадгалах нь шинээр нь удаан идэх боломжийг өгдөг. Илүү удаан идэхээр ихээр авсан болсон бол нөөшилж болно. Угааж цэвэрлээд орой хэсгийг нь Х болгож хөнгөн зүсээд буцалж буй усанд хэдхэн минут хийгээд гаргаад мөстэй усанд хийгээд хальсыг нь хуулаад нухашлаад ариутгасан шилэнд хийж хийгүй таглана. Өөрсдийн хүслээрээ амталж болно. Мөн мөсний саванд жижиглэн хөлдөөж ч болно.
Мөн хэрчээд дэлгэж хөлдөөгөөд өргөст хэмх шиг хадгалж болдог юм бна шүү. Би туршиж хараахан амжаагүй л бна.
5. Ногоон хулуу
Ногоон хулууг цөөхөн авсан үед манай сав маш сайн хадгалдаг. Гэхдээ олонг авсан хавар болтол идмээр бвал бланчдаад буюу жигнээд хэрчээд эсвэл нухашлаад хөлдөөвөл зүгээр. Мөн хүүхдүүд маань хулууны вафль идэх дуртай тул үрэгчээр үрээд вакуумдаж хөлдөөсөн бгаа.
6. Бууцай
Бууцайгаа маш сайн угааж муудсан навч байгаа эсэхийг нэг бүрчлэн шалгаж цэвэрлэнэ. Үүний дараа буцалж буй усанд хийж 2 орчим минут байлгана. Үүний дараа бууцайгаа шүүж аваад мөстэй хүйтэн усанд хийж дахин 2 минут байлгана.
Ингээд бууцайгаа дэлгэж тавиад усыг нь бага зэрэг сэврээнэ. Ногооны ус шавхдаг сэгсэрдэг саванд сэгсэрсэн ч болно. Үүнийгээ мөс хөлдөөгчид хийгээд хөлдөхөөр нь савлачихвал дараа хоолондоо шууд хэдэн бондгороор нь гаргаж аваад хийхэд маш амар болно. Бохир навч хамт орвол амархан муутгаж гашуудуулдаг шүү.
Харин бага хэмжээгээр хөргөгчдөө хадгалахаар бол хүнсний цаасан сальфетванд ороогоод зориулалтын хуванцар савандаа хийгээрэй 7-10 хоногтоо яах ч үгүйг хэрэглэдэг хүүүс маань мэднэ дээ.